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Nr. 795 van 11 juli 2019

Voor ‘gewone’ bridgers

Bied- en speeltechniek 
Ook vragen over spelregels en bestuurlijke kwesties waarvan elke ‘gewone’ bridger het antwoord zou moeten weten, behandelen we in de Bridge Training 

In de periodieken Arbitrair, BestuurWijzer en NBB-Rekenprogramma bespreken we de onderwerpen die vooral op het bord liggen van de betreffende functionarissen
Alle reeds verschenen nummers staan op:

www.bridgeservice.nl

Redactie:  Carolien de Koomen, Margriet Jansze, Ron Jedema, Siger Seinen, Jan van Die, Frans Schiereck en Rob Stravers (eindredactie)


De vakantiemaanden juli en augustus doen we alles in gepaste rust. We beperken ons tot de behandeling van drie ontvangen lezersvragen.
Wel zal ik ons antwoord op de volgende pagina zetten, zodat jij – als training – in alle vrijheid eerst jouw visie kunt bepalen. Veel plezier ermee!
Lezers Mailen
Niet onder een aas uitkomen tegen een troefcontract?
	Rob ik heb een vraag voor je.
Iemand heeft enorm veel problemen met niet onder een aas uitkomen in een troefcontract.
 
Kun je mij hier een beetje mee helpen met enkele passende voorbeelden?


Rob:

Kenmerk van een troefcontract is dat dummy en/of de leider (heel) kort kan zijn in een bijkleur. Een singleton is niet uitgesloten. Heel vervelend als de leider zijn secce heer maakt na een uitkomst onder het aas.
 
Maar net zo vervelend is het als je met een aas uitkomt, de leider in de ene hand troeft, en in de andere hand HV vrij heeft.
Daarom is het vaak het beste om helemaal niet in de kleur van jouw aas uit te komen.
 
Ondanks de vuistregel (tegen een troefcontract NIET onder het aas uitkomen), kán een uitkomst onder het aas ook goed uitpakken. Met HB bij dummy en zelf xx in die kleur, zal de leider hoogstwaarschijnlijk verkeerd raden: hij legt dan de boer, omdat hij het aas bij zijn rechtertegenstander verwacht …
 
Maar als je de voor- en nadelen afweegt, pakt de uitkomst ónder het aas tegen een troefcontract het vaakst negatief uit.

Misschien hebben Bep & Anton een sterker argument om niet onder het aas uit te komen tegen een troefcontract. Ik geef ze graag het woord.
 
Bep & Anton:

Alles mag, maar is het verstandig?

Tegen een troefcontract uitkomen onder een aas is (erg) riskant. Misschien laat je daarmee de tegenstanders ten onrechte een heer maken en misschien maak je daarna zelfs je aas niet meer. Onder bijvoorbeeld een vrouw uitkomen is veel minder riskant. Dat is, in tegenstelling tot een aas, nog geen slag. Daardoor kun je wel een slag ontwikkelen. Op topniveau wordt bijna nooit onder een aas vandaan gestart. Alleen in heel aparte situaties, bijvoorbeeld als de tegenpartij slem speelt en je uit het bieden weet dat de heer in de dummy komt, dan zou je het kunnen doen.

Tegen sans atout is het een ander verhaal. Dan moet je slagen ontwikkelen en kun je rustig onder bijvoorbeeld A10xxx uitkomen.

Bij de Bridge-en Boekenshop is een klein boekje over uitkomen te koop (auteur Anton Maas). Misschien verduidelijkt dat een aantal punten.
Mag dummy ook … ?

	Wij hadden vorige week de volgende vraag.

Een slag is gespeeld en de slag is gemaakt door de leider. De leider legt zijn kaart verkeerd en de dummy maakt de leider erop attent dat de slag met de korte zijde naar hem moet liggen en niet met de lange zijde. Mag de dummy dit melden?

Volgens mij mag dit wel volgens artikel 65. 

Rangschikken van slagen
Staat beschreven in artikel 65B. 65B3. geeft hierbij de rechten aan en wanneer dat recht eindigt.
Er wordt gesproken over ‘een speler’, maar geldt dat ook voor de dummy?

Ik zou het op prijs stellen als je hier je visie op zou willen geven.


Rob:

Allereerst zocht ik bij de Definities in de Spelregels. Daar ontbreekt echter het lemma ‘Spelers’. Als ik kijk naar ‘speler’ in de verschillende artikelen, durf ik te concluderen dat ook dummy wordt aangesproken als iemand ‘Spelers’ roept.

Daar komt bij dat volgens artikel 42B2 de blinde elke onregelmatigheid mag voorkomen. De enige uitzondering daarop staat in het lid daarboven: hij mag niet proberen een (voldongen) verzaking te voorkomen van een tegenspeler! Als een tegenspeler niet bekent, mag dummy dus niet vragen of hij geen kaart heeft in de gevraagde kleur, of op een andere manier de aandacht vestigen op het niet bekennen.
Let ook op het subtiele verschil tussen het voorkomen en het melden van een onregelmatigheid.

Als de leider een kaart uit de hand plukt, maar op tafel aan slag is, mag de blinde dat onmiddellijk melden. Maar bij het spelen van een kaart uit de verkeerde hand, mag de blinde alleen maar zwijgend toekijken.

	ARTIKEL 42


De rechten van de blinde
A. Onbeperkte rechten
1. De blinde is gerechtigd in het bijzijn van de wedstrijdleider informatie te verstrekken over feiten of spelregels.

2. Hij mag het aantal gemaakte en niet gemaakte slagen bijhouden. 

3. Hij speelt de kaarten van de blinde in opdracht van de leider volgens diens aanwijzingen en zorgt ervoor dat de blinde niet verzaakt (zie artikel 45F als de blinde een speelwijze suggereert).

B. Beperkte rechten
Bovendien mag de blinde rechten uitoefenen onder de beperkingen bepaald in artikel 43.

1. De blinde mag de leider (doch niet een tegenspeler), als die in een slag niet heeft bekend, vragen of hij nog een kaart in de voorgespeelde kleur bezit.

2. Hij mag proberen elke onregelmatigheid te voorkomen. 

3. Hij mag de aandacht vestigen op elke onregelmatigheid maar uitsluitend na afloop van het spelen




De vier taken van artikel 65 worden toegedicht aan ‘de speler’. En dat zijn acties die ook van de blinde worden verwacht.
	ARTIKEL 65


Rangschikken van de slagen
A. Voltooide slag
Als in een slag vier kaarten zijn gespeeld, legt elke speler zijn eigen kaart met de beeldzijde naar beneden voor zich op tafel.

B. Bijhouden van gemaakte slagen 

1. Indien de eigen partij de slag heeft gemaakt, wordt de kaart met de smalle zijde richting partner neergelegd.

2. Indien de tegenstanders de slag hebben gemaakt, wordt de kaart met de smalle zijde in hun richting neergelegd.

3. Een speler mag erop wijzen dat een kaart in de verkeerde richting gelegd is, maar dit recht eindigt zodra zijn partij voorspeelt of speelt in de volgende slag. Als er later op gewezen wordt, kan artikel 16B van toepassing zijn.

C. Ordelijkheid
Elke speler legt iedere door hem gespeelde kaart in de gespeelde volgorde in een geordende rij neer, waarbij de kaarten elkaar gedeeltelijk bedekken. Dit dient zodanig te gebeuren dat na afloop van het spelen een reconstructie van het spelverloop mogelijk is, opdat zo nodig vastgesteld kan worden hoeveel slagen iedere partij gemaakt heeft of in welke volgorde de kaarten gespeeld zijn.

D. Overeenstemming over het eindresultaat
Een speler behoort de door hem gespeelde kaarten op de onder C vereiste wijze te laten liggen totdat men het eens is over het aantal gemaakte en niet-gemaakte slagen. Een speler die zich niet houdt aan het bepaalde in dit artikel, riskeert zijn rechten te verliezen inzake een bewering over al dan niet gemaakte slagen als daarover twijfel bestaat, of een bewering (of ontkenning) dat er verzaakt is.


Wel of geen slag voor NZ?

	West is leider in 4. Er zijn elf slagen gespeeld. Zuid is aan slag.






 B

 -

 6

 -


Leider west



 V 10





 -

 7

 7

 -

Als zuid harten speelt, is noords B een slag; speelt hij ruiten, dan niet?

Maar … zuid legt zijn kaarten neer en zegt: ‘De rest is voor jullie!’, waarop noord zegt: ‘Helemaal niet!’ Wat moeten wij wedstrijdleiders daarmee doen? 


Rob:

Duidelijk is dat zuid B niet bij zijn partner verwacht, waardoor het voor hem ook niet uitmaakt of hij harten of ruiten voorspeelt.

Noords opmerking maakt duidelijk dat er nog wel degelijk kansen zijn op een slag. Dat is informatie waarvan zuid geen gebruik mag maken. En dat maakt het afstaan van de twee laatste slagen definitief.
Zuid vergist zich met zijn aanname dat het niet uitmaakt welke kaart hij voorspeelt. Dat kan, en daar staat geen straf op.

Partner noord weet dat hij nog wel degelijk kans maakt op een slag, namelijk als zuid kiest voor een hartenvervolg. En noord heeft het volste recht om dat te melden.
Stel dat zuid deze twee slagen afstaat met alleen twee hartenkaarten in zijn hand, dan heeft noord een punt, en zal de arbiter zeker een slag toekennen aan NZ.
Nog even een biedvraagstukje dan? (
West gever / Allen kwetsbaar 

West

Noord
Oost

Zuid

Jouw zuidhand

1

1

pas

??

 B 5
 10 9 7 6

 V 8 3 2

 A H 6

Welk biedkaartje pak je uit je biedbox?

Mijn bod

	West gever / Allen kwetsbaar 












Jouw

Noordhand 1
West

Noord
Oost

Zuid

zuidhand 

 V 10 7 6

1

1

pas

??

 B 5
A H V 3 2









 10 9 7 6

 7 6










 V 8 3 2

 V 7










 A H 6

Noordhand 2

 V 10 7 6

 H V B 3 2

 7 6

 8 7

Noordhand 3

 V 10 7 6

 A H V 5 4

 H 6

 8 7 

Welk biedkaartje pak je uit je zuidelijke biedbox?


Bied je met je vaste partner met de gegeven zuidhand en de drie noordhanden de juiste contracten uit? Stop dan met lezen en laat je biedsysteem voor wat het is!

Gaat het niet helemaal goed, of helemaal niet, dan kan het waarschijnlijk geen kwaad om nog even verder te lezen.

Allereerst stemmen we de minimum- en maximumkracht af van noords 1-volgbod. 

Gebruikelijk is 7-16 punten; zonder ‘mooie’ punten 17. Met een sterkere hand plaats je in je eerste beurt een doublet, en bied je, na een antwoord van partner dat geen kracht belooft, zo goedkoop mogelijk je hartenkleur. Dan weet partner dat je minstens 17-18 punten hebt. Met minder kracht belooft je doublet immers minstens een 3-kaart in de ongeboden kleuren en pas je op elk zwak bod van partner. 
Met 6-9 punten en minstens een 3-kaart in partners kleur, kun je veilig 2 bieden.
Maar met 10 punten 3 is riskant; het gezamenlijke bezit kan immers 17 punten zijn … Bied daarom met 10+ en steun in partners kleur de openingskleur van de tegenpartij: 2.











Jouw

Noordhand 1
West

Noord
Oost

Zuid

zuidhand 

 V 10 7 6

1

1

pas

2

 B 5
A H V 3 2

pas

3

pas

pas

 10 9 7 6

 7 6










 V 8 3 2

 V 7










 A H 6

De zuidhand heeft niet meer dan de 10 punten die je met 2 al meldt. Dus kun je met een goed gevoel de manche uitnodiging van partner afslaan.

Het 2-bod is uiteraard alerteerplichtig!












Jouw

Noordhand 2
West

Noord
Oost

Zuid

zuidhand 

 V 10 7 6

1

1

pas

2

 B 5
 H V B 3 2
pas

2

pas

pas

 10 9 7 6
 7 6










 V 8 3 2
 8 7










 A H 6
De noordhand is minimaal; dat vertelt noord met 2. En zuid is dan ook uitgepraat!












Jouw

Noordhand 3
West

Noord
Oost

Zuid

zuidhand 

 V 10 7 6

1

1

pas

2

 B 5
 A H V 5 4
pas

4

pas

pas

 10 9 7 6
 H 6










 V 8 3 2
 B 7 









 A H 6
Met samen minstens 25 punten weet noord genoeg: hij biedt de manche!

Heb je daarmee een honderd procent garantie dat je 4 maakt? Nee!

Maar geeft de manche NIET uitbieden dan wél de garantie op een uitstekend resultaat? Die kans is nog kleiner! 
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